Skip to content

O nas

KILKA SŁÓW O NAS

Wszystko zaczęło się od marzenia

W 2018 roku zaczęły się materializować nasze marzenia, stworzenia restauracji pełnej zdrowych dań opartych na ekologicznych produktach bez zbędnych, sztucznych dodatków i niechcianej chemii. Pomysł jednak – jak to zwykle bywa w naszym przypadku– urósł do dużo większych rozmiarów, przybierając formę luksusowej marki pełnej ekologicznych produktów. Żeby zapewnić najwyższą jakość naszych wyrobów w dużej mierze postanowiliśmy je wytwarzać sami i tak powstała „Manufaktura Dobra”.

Marka, w której skład wchodziły:

– Farma krów rasy simentalskiej oraz małe stado kóz, gdzie powstawało wyjątkowe mleko. Wyjątkowa dbałość o dobrostan zwierząt i higienę doju pozwoliła cieszyć się Wam mlekiem, które nasze Dziewczyny przerabiały na wspaniałe sery, twarogi, jogurty, śmietanę i jeszcze wiele innych pyszności.

– Stado kur niosek zielononóżek.

– Młyn, w którym wytwarzaliśmy ekologiczną mąkę, którą nasi Piekarze zamieniali we wspaniałe pieczywa.

Pod koniec 2019 roku otworzyliśmy „Przefarmę” – restaurację we Wrocławiu z polskim jedzeniem, bazującą w dużej mierze na naszych wyrobach. Powstał również sklepik, w którym mogliście kupić wszystkie nasze wyroby. Oczywiście, wszystkie nasze pyszności były certyfikowane pod względem ekologii.

I tak trwało to do czerwca 2020 roku, gdy uległem ciężkiemu wypadkowi samochodowemu. Wiele miesięcy w szpitalach i sanatoriach spowodowały, że musiałem zweryfikować swoje plany odnośnie całego projektu (zamknięta została Przefarma, piekarnia, młyn oraz w grudniu 2022 roku zawiesiłem działanie mleczarni).

W roku 2023, przy zaangażowaniu całej rodziny, wznowiliśmy hodowlę najzdrowszych i najbardziej odżywczych kurczaków na świecie. Tak jak do wszystkich wcześniej realizowanych zamierzeń taki i do tego tematu podeszliśmy z wielkim pietyzmem, dbając o każdy najdrobniejszy szczegół. Nasze kurczaki były suplementowane między innymi naszym Młodym Jęczmieniem. Byliśmy pewni, że wyhodujemy wyjątkowe ptaki, ale reakcje naszych Klientów zaskoczyły nas. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej jak i dlaczego to robimy, zapraszamy na naszą stronę www.kurczakpastwiskowy.pl

Młody Jęczmień i kilka innych naturalnych suplementów bardzo nam pomógł w wyhodowaniu bardzo smacznych i pożywnych kurczaków, bez użycia antybiotyków, szczepień, kokcydiostatyków i jakiejkolwiek zbędnej chemii. Widząc na co dzień jego działanie, podjęliśmy decyzję o powrocie do przerwanego tematu, uprawy i przetwórstwa jęczmienia. Zaczęło się w 2019 roku, gdy poszukiwaliśmy sposobu na to żeby zapewnić naszym zwierzętom na gospodarstwie naturalną żywność bogatą w łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Przeczytaliśmy dużo badań naukowych, obejrzeliśmy wiele filmów w internecie i wśród wielu produktów, jeden wybijał się najbardziej – skiełkowany jęczmień

Chcieliśmy zakupić gotowy system uprawy i zbioru młodego jęczmienia. W tym celu odwiedziliśmy zarówno firmy produkujące takie systemy, jak również gospodarstwa, które wykorzystują je na co dzień. Widzieliśmy takie rozwiązanie na Litwie, we Włoszech w Turcji, Portugalii i Hiszpanii. Każde miało swoje zalety i wady.

Uzbrojeni w taką wiedzę zrezygnowaliśmy z zakupu gotowego systemu i podjęliśmy decyzję o stworzeniu własnej technologii wolnej od wad istniejących rozwiązań. Tak jak do hodowli kurczaka i wszystkich innych wcześniej realizowanych zamierzeń podeszliśmy z wielką atencją. Próby i testy trwały prawie półtora roku, do czerwca 2020… Pauza trwała do lipca 2023 roku.  W tym czasie pracowaliśmy zarówno nad paszami dla zwierząt i nad produktami dla ludzi. Jesteśmy już gotowi podzielić się z Wami wynikami naszej ciężkiej pracy.
Efektem tej pracy są w 100% ekologiczne chleby wypiekane ze skiełkowanych zbóż, bez użycia mąki oraz probiotyczny sok z Młodego Jęczmienia. Niedługo pojawią się kolejne produkty oparte na naszej technologii kiełkowania zbóż.

Nasze marki

Poznań nasz zespół

Jessica Stone

team-08

John Borthwick

team-07

Jessica Stone

team-06

John Borthwick

team-05

John Borthwick

team-03

John Borthwick

team-02

Jessica Stone

team-01

Jessica Stone

team-04

Karmienie kurczaków naszym Młodym Jęczmieniem