Czy młody jęczmień i zielony jęczmień to to samo?

Jęczmień (Hordeum vulgare L.) to pochodząca z Bliskiego Wschodu, jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest zbożem jednorocznym z rodziny wiechlinowatych. Znany był już w okresie neolitu, a w starożytnym Egipcie stanowił podstawę wyżywienia. 

Jego szczególne właściwości, takie jak wspomaganie pracy serca, zbawienny wpływ na poziom cholesterolu, ułatwienie trawienia, czy neutralizowanie czynników rakotwórczych sprawiają, że jest rośliną niezwykle cenioną. Jednak to co w jęczmieniu najcenniejsze, to jego młode, zielone liście, obfitujące w szczególnie dużą ilość składników odżywczych w skoncentrowanej postaci.

Zielony jęczmień, zaliczany do tzw. superfoods, a w szczególności sok z jego liści zwany „zielonym mlekiem” w ostatnich latach cieszy się bardzo dużą popularnością. Jest on ceniony ze względu na wszechstronne właściwości, takie jak m.in. zapobieganie powstawaniu nowotworów, wspomaganie odchudzania, czy pobudzanie przemiany materii. 

Proces tworzenia „zielonego mleka” nie jest skomplikowany i wygląda następująco: liście jęczmienia są zbierane, płukane, wytłaczane, a następnie uzyskany ekstrakt suszy się przez około 2 minuty w temperaturze 31 stopni Celsjusza. W taki sposób powstaje w stu procentach czysty, niepasteryzowany proszek do sporządzania żywego soku. Co istotne, proces ten trwa nie dłużej niż 2 godziny, od momentu zbioru aż do próżniowego zapakowania. W taki sposób otrzymujemy produkt o maksymalnych wartościach odżywczych w niezmienionym składzie. Odpowiadając więc na pytanie z tytułu tego postu – Tak, młody jęczmień to to samo co zielony jęczmień.

Proszek z młodego jęczmienia.

Uzyskany z niego proszek ma kolor jasnozielony, a po wymieszaniu z wodą przybiera barwę bardziej nasyconą, żywo zieloną.

Co możemy powiedzieć o jego składzie i właściwościach? Listki jęczmienia zawierają duże ilości magnezu, żelaza, potasu i wapnia. Znajduje się w nich również spora ilość beta-karotenu, witamin B1, B2, B3, B6, E i C, kwasu foliowego, biotyny, choliny i kwasu pantotenowego. Ponadto obfituje on w dużą ilość białka. Spośród tłuszczów obecnych w zielonym jęczmieniu najistotniejsza jest obecność kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (kwas linolenowy i linolowy). 

Znajdujące się w jęczmieniu i jego produktach inhibitory proteazy neutralizują czynniki rakotwórcze w przewodzie pokarmowym. Ogromna ilość chlorofilu o budowie identycznej z ludzką hemoglobiną przyspiesza gojenie ran, dotlenia organizm, działa bakteriobójczo, a także chroni przed stanami zapalnymi i infekcjami oraz wspomaga leczenie chorób krwi. Co niezwykle istotne, jęczmień w przeciwieństwie do antybiotyków chemicznych zwalcza jedynie organizmy patogenne, nie naruszając przy tym mikroflory w układzie pokarmowym, a nawet pomaga w jego odbudowie. Z tego powodu młody jęczmień szczególnie polecany jest po kuracjach antybiotykowych, a także po chemio- i radioterapii.  

Wszechstronne działanie tej rośliny możemy zaobserwować także w przypadku schorzeń skórnych, zaburzeń przemiany materii, czy nieżytów śluzówek dróg oddechowych, żołądka i jelit. Dzięki swoim zasadotwórczym właściwościom, może przyczynić się do poprawy równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, co jest szczególnie istotne dla osób cierpiących na choroby stawów, reumatyzm i dnę moczanową. 

Dzięki przeciwutleniaczom zielony jęczmień zwalcza także wolne rodniki, będące czynnikiem rakotwórczym i przyspieszającym starzenie. W ten sposób proces starzenia ulega spowolnieniu. Przeciwstarzeniowe działanie jęczmienia obejmuje także wpływ na stan nawilżenia i gęstość skóry, co jak wiadomo jest istotne dla jej młodego wyglądu i zachowania gładkości. 

Jednak warto dodać, że jęczmień dba nie tylko o naszą formę fizyczną, ale także o nasz umysł. Skuteczniej niż kawa odświeża go, likwidując zmęczenie psychiczne. Zapobiega również depresji i innym zaburzeniom psychicznym oraz wspomaga ich leczenie. Podwyższa poziom serotoniny nazywanej hormonem szczęścia, co w konsekwencji powoduje lepsze samopoczucie.  Powyższe korzyści możemy sobie zapewnić pijąc codziennie dwa do trzech razy dziennie łyżeczkę proszku z jęczmienia rozpuszczoną w szklance wody. Jeśli chodzi o dzieci zaleca się połowę dawki. Natomiast osoby starsze i cierpiące na nadkwasotę mogą dawkę pomnożyć.

Czy młody jęczmień i zielony jęczmień to to samo?
Przewiń do góry