Jak wzmocnić odporność organizmu?

Jak wzmacniać organizm, aby nasz układ odpornościowy był silny w walce z infekcjami? To pytanie zadaje sobie chyba każdy, zwłaszcza w tych czasach. 

Nie od dziś bowiem wiadomo, że podstawą zdrowia jest odporność organizmu, a ściślej mówiąc system odpornościowy, dzięki któremu możemy odeprzeć atak wirusów lub bakterii. Zwłaszcza w dobie pandemii niezwykle istotne wydaje się zadbanie o odporność organizmu i dodatkowe jej wspomożenie. Wiadomo też, że silny organizm to taki, który jest dobrze odżywiony, odkwaszony i nie brak mu żadnych składników odżywczych, witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. 

Możemy zdecydowanie zadbać o naszą odporność i zwiększyć szanse na zachowanie zdrowia za pomocą Zielonej Żywności- tu na pomoc spieszy nam młody jęczmień lub chlorella Green Ways. 

Poprawa odporności jest pierwszym i podstawowym efektem stosowania Zielonej Żywności. W wyraźnym stopniu obserwuje się zmniejszenie częstotliwości zapadania na infekcje bakteryjne i wirusowe u osób, które wcześniej- nie stosując zielonej żywności GW- chorowały często. 

Ponadto, w razie zachorowania podniesienie odporności sprawia, że skraca się przebieg choroby i rekonwalescencji. Organizm radzi sobie zdecydowanie lepiej z wnikającymi do niego drobnoustrojami. 

Tak dobroczynne działanie wynika z dwóch prostych rzeczy: zielona żywność oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji, odkwasza, a następnie odżywia go i wzmacnia, dzięki czemu wszystko lepiej funkcjonuje, w tym odporność. 

Chlorella wzmacnia organizm. To pewne.

Badania wykazały, że chlorella wspomaga wytwarzanie przeciwciał IgA, będących częścią naszej odporności śluzówkowej. IgA zapobiegają wnikaniu bakterii i wirusów poprzez śluzówki, a więc chronią organizm przed pojawieniem się infekcji. To bardzo ważna informacja dla każdego kto obawia się zarażenia wirusem.

Zarówno chlorella, jak i jęczmień zawierają substancje wywierające bezpośredni wpływ na bakterie patogenne, jednocześnie nie uszkadzając bakterii korzystnych dla organizmu, co niestety ma miejsce np. w przypadku stosowania antybiotyków. Występujący w obu preparatach chlorofil posiada działanie antybiotyczne. 

Jak wykazały badania przedkliniczne, Zielona Żywność stymuluje prawidłową aktywność komórek NK (natural killers), których zadaniem jest obrona organizmu przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, również tymi, z którymi wcześniej się nie zetknął. Ponadto dzięki jęczmieniowi i chlorelli zostają wzmocnione funkcje makrofagów, limfocytów T oraz zwiększa się wytwarzanie przeciwciał IgG i IgM.

Dzięki Zielonej Żywności możemy również zapobiec negatywnym skutkom działania cytokin wytwarzanych w trakcie infekcji przez organizm. Cytokiny to substancje powstające w celu zwalczania infekcji, jednak jednocześnie osłabiające organizm. Aby ich działanie nie wpłynęło negatywnie, muszą pozostać w równowadze, co umożliwia nam działanie jęczmienia i chlorelli.  

Dodatkowo obecność witaminy C, B6, B12, H (biotyna), a także żelaza, cynku i miedzi również wspaniale wpływa na podniesienie odporności. 

I na koniec czynnik nie mniej ważny zarówno w zapobieganiu zachorowaniom, jak i wspomagający zwalczanie infekcji, czyli nasza psychika. Jak wiadomo pod wpływem stresu nasza odporność spada, co sprzyja zachorowaniom. Jęczmień i chlorella stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny, a także melatoniny istotnej dla dobrej jakości snu. Obniżają też poziom hormonu stresu – kortyzolu, który zaburza działanie systemu odpornościowego. 

Podsumowując, ilość dobroczynnych skutków działania Zielonej Żywności na nasz organizm wydaje się niezwykle obiecujący, zwłaszcza w dobie pandemii, z którą przyszło nam się mierzyć. Warto zadbać o siebie i swoich bliskich wspomagając się tymi naturalnymi suplementami.

Jak wzmocnić odporność organizmu?
Przewiń do góry