Młody jęczmień na cukrzycę

Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) jest chorobą przewlekłą metaboliczną, a jej przyczyna to zaburzone wydzielanie lub działanie insuliny, tj. hormonu produkowanego przez trzustkę. Objawia się poprzez m.in. wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu i wysokie stężenie cukru w krwi. 

W Polsce według danych szacunkowych ponad 2 miliony osób choruje na cukrzycę. W ostatnich czasach obserwuje się wzrost zachorowań na tą chorobę, co najprawdopodobniej związane jest z niekorzystnymi nawykami, takimi jak brak aktywności fizycznej, spożywanie niezdrowych pokarmów, otyłość, palenie papierosów i spożywanie alkoholu. Te wszystkie szkodliwe zachowania zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na wiele różnych chorób, w tym cukrzycę. 

Jeśli chodzi o cukrzycę, szczególnie istotny wpływ ma tutaj spożywanie dużych ilości cukru, jako że substancja ta rozregulowuje wydzielanie insuliny i w konsekwencji powoduje podniesienie poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do cukrzycy. 

Niestety cukier jest substancją silnie uzależniającą, co sprawia, że trudno jest nam całkowicie zerwać z jego spożywaniem. Skłonność do smaku słodkiego wyrabia się już w dzieciństwie, gdy odżywiamy się mlekiem matki, którego smak jest lekko słodki. W naturalny sposób wyrabia się w nas skojarzenie słodkiego smaku z bezpieczeństwem, przez co dość częstym nawykiem bywa sięganie po produkty słodkie w chwilach lęku lub innych trudnych emocji. Dodatkowym, a może i głównym mechanizmem tworzącym uzależnienie, jest dość częste traktowanie słodyczy jako nagrody za np. zjedzony posiłek. Samo określenie „deser” większości z nas kojarzy się bardzo pozytywnie, przez co osoby niewystarczająco zmotywowane lub z różnych powodów potrzebujące nagradzania się lub pocieszenia zazwyczaj mają problem z odmówieniem sobie tej przyjemności. 

Na szczęście istnieją sposoby, aby wygrać z nałogiem, a także zapobiec cukrzycy. Jednym z nich jest spożywanie Zielonej Żywności tj. młodego jęczmienia oraz chlorelli Green Ways.

Zielony jęczmień zaleca się osobom chorym na cukrzycę jako leczenie uzupełniające. Regularne stosowanie zmniejsza bowiem wahania poziomu glukozy we krwi. Działanie to wynika z wysokiej zawartości w młodym jęczmieniu mukopolisacharydów, beta glukanów oraz aktywnie działającego cynku i manganu. Natomiast w procesie przemiany węglowodanów wspiera chrom, który wraz z insuliną ułatwia transport kwasów tłuszczowych, aminokwasów i glukozy do komórek. Ponadto u osób chorych na cukrzycę częstym jest niedobór witamin z grupy B, selenu i witaminy C, które obficie występują w młodym jęczmieniu.

Dodatkowo jęczmień reguluje zasadowość organizmu, dzięki czemu normalizuje się poziom cukru we krwi. Jeśli chodzi o chlorellę, w wyniku badań odkryto, że może chronić przed skutkami tej choroby, takimi jak utrata wzroku i wczesna zaćma, a także obniża poziom hemoglobiny glikowanej. 

Nie można zaprzeczyć, że podstawą zdrowia jest zdrowe odżywianie i zdrowe nawyki, jednak dzięki spożywaniu młodego jęczmienia i chlorelli Green Ways znacząco możemy poprawić kondycję organizmu we wszystkich niemal chorobach, wzmocnić odporność, a także oczyścić organizm z toksyn, co jak wiadomo przyspieszy zdrowienie lub zapobiegnie powstawaniu chorób. 

Młody jęczmień na cukrzycę
Przewiń do góry